År 2009 kommer vi inte att hyra ut potatisrader för att odla sin egen
potatis. Det tar för mycket tid i anspråk och vi har i år valt att inte
fortsätta.
Ni är fortfarande mycket välkomna att handla i vår potatisbutik på
Brunskog.
Odla din egen potatis -
intresserad?
Hur går det till?
Vi på Stjernarp tillhandahåller potatisjorden,
vi tillreder och kupar upp jorden före sättning,
vi gödslar,
vi tillhandahåller sättpotatis - 5 olika sorter,
vi skyddar potatis mot bladmögel,
vi vattnar den och berättar
när den ska grävas upp.
Informationsträffar
Innan sättningen, någon gång i mitten av april har vi ett informationsmöte
då vi berättar om hur hela potatisodlingen går till. Ni får då
chansen att bekanta er med olika potatissorter - nya liksom gamla - och därefter
beställa de sorter ni vill sätta och så småningom skörda.
Vi har sakkunniga på
plats och även potatisrecept samt berättar om tips och idéer kring
potatisen.
Under odlingssäsong kommer vi
ha en gemensam träff där vi går igenom vad som hänt och vad som nu
sker med potatisen. Detta sker under sommaren - den 24 juli 2008. Det går då
att gräva upp en del av er potatis.
Vad gör ni?
Ni bestämmer er för hur många meter potatis ni vill ha och vilka
sorter,
ni kommer till Stjernarp under en bestämd helg i maj, i år 11 maj, och sätter er
egen potatis,
ni gräver upp er egen potatis under en speciell period, i år har vi
potatisupptagardag den 7 september 2008.
När det är dags att skörda tillhandahåller vi grepar och säckar att stoppa
potatisen i.
Idén
Vår rättare Anders Jönsson kom under hösten 2004
på en idé med att låta kunden själv vara med att
odla sin egen potatis. Vi var hösten 2004 med på Bondens egen
Marknad i Halmstad och sålde in idén samt även på
Hushållningssällskapets julmarknad på L:a Böslid.
Potatisrecept från
Klamedam Mat & Vin
På potatisupptagardagen tillagade Niklas Pettersson från Klamedam Mat
& Vin ett antal kulinariska upplevelser på potatis. Vi har fått
recept på några av dem som vi vidareförmedlar nedan:
Potatis och kantarellsallad:
4 st stora
Amandinepotatisar
200 g valfria grönsaker tex, bönor, rödlök, broccoli
200 g kantareller
1 knippe persilja
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja av god kvalitet
salt + nymalen vitpeppar
Skala och tärna ner potatisen i små tärningar, skär ner grönsakerna
snyggt, finhacka persilja och vitlök. Bryn sedan potatisen gyllenbrun i
en panna, bryn även grönsakerna ( börja med det som tar längst tid )
Blanda
olja, finhackad persilja och vitlöken, när grönsakerna har stekt klart
så blandar man i den smaksatta olivoljan och saltar och pepprar.
Tomatpotatis:
6 st stora
Amandinepotatisar
2 st plommontomater
1 st vitlöksklyfta
1 röd chili
1/2 dl hönsbuljong
2 msk färskost
1 ägg
salt + nymalen vitpeppar
Koka potatisen och stöt den grovt, under tiden potatisen kokar så rostar
man urkärnade tomater, vitlök och urkärnad chili i ugnen så den blir
gyllenbrun (ca: 200g i 15 min).
Blanda
sedan alla ingredienser i en bunke och salta och peppra medan de
fortfarande är varmt,
Lägg
sedan ut plastfilm på en bänk och fördela smeten jämt över och rulla
sedan in stenhårt, lägg rullen i kylen 1 dygn, vid servering så skär
man upp önskad storlek och steker gyllenbrun och krispig i panna.
Potatisros:
10 st stora
Amandinepotatisar
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad basilika
40 g Kvibille gräddädel
40 g smör
salt och nymalen vitpeppar
Skiva
potatisen tunt på en mandolin och lägg i en bunke, finhacka basilikan
och riv vitlöken blanda sedan med potatisen samt salta och peppra, låt
stå och dra i 15 min.
Under
tiden så vispar man smöret och ädelosten till en jämn smet, salta och
peppra och ställ i kyl.
Ta
en liten rund form och smöra den (eller en liten kopp, skall tåla värme),
klä därefter formen med potatisskivorna och fyll på till formen är
full, bakas sedan i 130 g ca 40 min.
Vid
servering så tar man lite av ädelostsmöret och klickar på potatisen
sedan bakar man klart den i ugnen på ca: 180g tills den blir gyllenbrun
och genomvarm.
Lycka till med matlagningen!
Många hälsningar
Familjen Hamilton
|