Potatis

 


År 2009 kommer vi inte att hyra ut potatisrader för att odla sin egen potatis. Det tar för mycket tid i anspråk och vi har i år valt att inte fortsätta. 

Ni är fortfarande mycket välkomna att handla i vår potatisbutik på Brunskog.

Odla din egen potatis - intresserad? 
Hur går det till?
Vi på Stjernarp tillhandahåller potatisjorden,
vi tillreder och kupar upp jorden före sättning,
vi gödslar,
vi tillhandahåller sättpotatis - 5 olika sorter,
vi skyddar potatis mot bladmögel,
vi vattnar den och berättar
när den ska grävas upp.

Informationsträffar
Innan sättningen, någon gång i mitten av april har vi ett informationsmöte då vi berättar om hur hela potatisodlingen går till. Ni får då chansen att bekanta er med olika potatissorter - nya liksom gamla - och därefter beställa de sorter ni vill sätta och så småningom skörda.

Vi har sakkunniga på plats och även potatisrecept samt berättar om tips och idéer kring potatisen.

Under odlingssäsong kommer vi ha en gemensam träff där vi går igenom vad som hänt och vad som nu sker med potatisen. Detta sker under sommaren - den 24  juli 2008. Det går då att gräva upp en del av er potatis.

Vad gör ni?
Ni bestämmer er för hur många meter potatis ni vill ha och vilka sorter,
ni kommer till Stjernarp under en bestämd helg i maj, i år 11 maj, och sätter er egen  potatis,
ni gräver upp er egen potatis under en speciell period, i år har vi potatisupptagardag den 7 september 2008.
När det är dags att skörda tillhandahåller vi grepar och säckar att stoppa potatisen i.

Idén
Vår rättare Anders Jönsson kom under hösten 2004 på en idé med att låta kunden själv vara med att odla sin egen potatis. Vi var hösten 2004 med på Bondens egen Marknad i Halmstad och sålde in idén samt även på Hushållningssällskapets julmarknad på L:a Böslid. 

Potatisrecept från
Klamedam Mat & Vin


På potatisupptagardagen tillagade Niklas Pettersson från Klamedam Mat & Vin ett antal kulinariska upplevelser på potatis. Vi har fått recept på några av dem som vi vidareförmedlar nedan:

Potatis och kantarellsallad:
4 st stora Amandinepotatisar
200 g valfria grönsaker tex, bönor, rödlök, broccoli
200 g kantareller
1 knippe persilja
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja av god kvalitet
salt + nymalen vitpeppar

Skala och tärna ner potatisen i små tärningar, skär ner grönsakerna snyggt, finhacka persilja och vitlök. Bryn sedan potatisen gyllenbrun i en panna, bryn även grönsakerna ( börja med det som tar längst tid )

Blanda olja, finhackad persilja och vitlöken, när grönsakerna har stekt klart så blandar man i den smaksatta olivoljan och saltar och pepprar.

Tomatpotatis:
6 st stora Amandinepotatisar
2 st plommontomater
1 st vitlöksklyfta
1 röd chili
1/2 dl hönsbuljong
2 msk färskost
1 ägg
salt + nymalen vitpeppar

  Koka potatisen och stöt den grovt, under tiden potatisen kokar så rostar man urkärnade tomater, vitlök och urkärnad chili i ugnen så den blir gyllenbrun (ca: 200g i 15 min).

Blanda sedan alla ingredienser i en bunke och salta och peppra medan de fortfarande är varmt,

Lägg sedan ut plastfilm på en bänk och fördela smeten jämt över och rulla sedan in stenhårt, lägg rullen i kylen 1 dygn, vid servering så skär man upp önskad storlek och steker gyllenbrun och krispig i panna.

Potatisros:
10 st stora Amandinepotatisar
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad basilika
40 g Kvibille gräddädel
40 g smör
salt och nymalen vitpeppar

Skiva potatisen tunt på en mandolin och lägg i en bunke, finhacka basilikan och riv vitlöken blanda sedan med potatisen samt salta och peppra, låt stå och dra i 15 min.

Under tiden så vispar man smöret och ädelosten till en jämn smet, salta och peppra och ställ i kyl.

Ta en liten rund form och smöra den (eller en liten kopp, skall tåla värme), klä därefter formen med potatisskivorna och fyll på till formen är full, bakas sedan i 130 g ca 40 min.

Vid servering så tar man lite av ädelostsmöret och klickar på potatisen sedan bakar man klart den i ugnen på ca: 180g tills den blir gyllenbrun och genomvarm.

Lycka till med matlagningen!
Många hälsningar
Familjen Hamilton

 

Sorter att välja mellan:

Belana
Belana är en medelsen högavkastande matpotatissort från Nederländerna som odlas främst i norra Sverige. Den är en fastkokande sort som har rundovala knölar med röda ögon.

Marabel
Tidig potatis klar i slutet av juli, början av augusti.
Ursprung Tyskland. Oval knölform med gult skal och starkt gul köttfärg.

Laura
Rödskalig fast potatissort med gul köttfärg.

Amandine
Amandine har fått smakomdömet: "Excellent". Strukturen är fylligt fast. Färgen är gyllenljus. Skalet är mycket tunt. Amandine har en avlång, jämn och lätt spetsig mandelform. Den är en förstklassig följeslagare till många rätter och uppskattas av ledande stjärnkockar.

Maestro
En fast kokande potatis från Frankrike.

 
STJERNARP • 310 31 • ELDSBERGA
TELEFON: 035 – 422 91 • FAX: 035 – 462 00

info@stjernarp.se